headerphoto

COMUNA SAUCESTI

ASEZARE GEOGRAFICA SI ACCES

Comuna Saucesti este amplasata in partea de nord-est a orasului Bacau, de-a lungul raului Siret si a Drumului European 85 de la nord la sud. In componenta acestei comune intra satele: Saucesti, Schineni, Siretu, Serbesti, amplasate pe albia majora a Siretului, si Bogdan Voda, asezat pe terasa interfluviului Bistrita-Siret, la o distanta de aproximativ 300 m de raul Bistrita. Comuna Saucesti se invecineaza la nord cu Filipesti, la sud cu Letea Veche si Buhoci, la est cu Traian si Negri, iar de la vest cu Beresti-Bistrita.

RELIEFUL comunei Saucesti este reprezentat prin terasa interfluviului Bistrita-Siret care se intinde pana aproape de Capul Piscului-Bacau cu un nivel de altitudine de circa 35-40 m. De remarcat este ca, aproape in intregime, terenul comunei este neted, cu exceptia unei mici suprafete in panta care face legatura dintre albia majora a Siretului si platoul interfluvial Bistrita-Siret.

Comuna Saucesti are in componenta 5 sate, dupa cum urmeaza:

  • SAUCESTI- resedinta comunei, cu o populatie de peste 1.800 locuitori in 635 gospodarii;
  • SCHINENI- situat la nordul satului de resedinta cu un numar de circa 750 locuitori si 250 gospodarii;
  • SIRETU- sat situat de-a lungul Drumului Judetean 207F ce strabate intreaga comuna, la 10 km nord de localitatea de resedinta, cu o populatie de 650 locuitori si 255 gospodarii;
  • SERBESTI- situat tot pe marginea drumului judetean la 12 km de satul resedinta, cu 550 locuitori si 120 gospodarii;
  • BOGDAN VODA- situat pe drumul national 2 (DE85) cu un numar de 355 locuitori si 120 gospodarii.

Mergi sus

LOCALITATEA SAUCESTI

Este situata pe malul drept al raului Siret, in zona de terasa de lunca de 3-5m altitudine a acestuia. Podul acestei trepte a zonei de lunca este caracterizat prin numeroase neregularitati de microrelief, dintre care unele sunt de natura antropogena (canale de desecare, partial colmatate). In partea de vest localitatea este limitata de taluzul terasei de 35-40m altitudine, taluz care are inclinari cuprinse intre 20% in zona sudica a localitatii si 15% in zona nordica. In partea estica a satului se desfasoara bratele paraului Turbata (Precista, Rogoaza), a caror albie majora a suferit procese de colmatare in diferite grade. La precipitatii foarte mari paraul produce inundatii care afecteaza extravilanul dar si unele gospodarii. Stratul freatic apare la adancime de 2-3m CTN.

LOCALITATEA BOGDAN VODA

Este amplasata pe podul terasei de 35-40m altitudine, comuna raurilor Bistrita si Siret si reprezentand interfluviul dintre acestea. Terenul este plan si orizontal, marcat de prezenta unui debuseu larg in partea de nord a localitatii. In partea de vest, satul se invecineaza cu taluzul abrupt, cu inaltimi de 10-25m, prin care unitatea de terasa se racordeaza cu albia majora si lunca din versantul stang al raului Bistrita. Cu exceptia taluzului spre raul Bistrita, afectat de fenomenene de prabusirea a pachetului de roci prafoase, nu sunt semnalate fenomene morfo-dinamice in apropierea localitatii sau in intravilan. Nivelul hidrostatic se situeaza la adancimi de 15-25m CTN.

Mergi sus

LOCALITATEA SCHINENI

Este situata pe malul drept al raului Siret, pe podul terasei de lunca de 3-5m altitudine, in vecinatatea luncii inundabile a raului, care se extinde la est de localitate. Terenul este relativ plan si orizontal, cu o slaba boltire in zona centrala a satului. Limita vestica a localitatii este reprezentata de sesul acumulativ foarte recent format de paraul Turbata (Precista, Scutariul). Aceasta zona are aspectul unei declivitati prelungi, paralela cu albia Siretului. Zona este caracterizata prin exces de umiditate. Terenul nu este afectat de fenomene morfo-dinamice active, cu exceptia extremitatii estice a intravilanului unde eroziunea puternica exercitata in malul drept de raul Siret a afectat stabilitatea tazului albiei majore, favorizand producerea unor inundatii consecutive precipitatiilor foarte importante. Nivelul hidrostatic in intravilan este de -2; -4m CTN.

LOCALITATEA SIRETU

Este amplasata pe malul drept al raului Siret, in cuprinsul unitatii de lunca, pe treapta de terasa de 3-5m altitudine. Localitatea este strabatuta de albia majora a paraului Turbata, care pe acest tronson are numeroase brate de balta. In partea de vest, satul se invecineaza cu o intinsa zona cu exces de umiditate care se descarca in albia paraului Turbata. Depozitele antropice au fost construite local, in apropiere de Balta Turbata, pentru fundarea unor constructii izolate. Terenul din intravilan nu este afectat de fenomene morfo-dinamice active. Adancimea nivelului hidrostatic este de 2-3m CTN, local 4m CTN.

Mergi sus

LOCALITATEA SERBESTI

Este situata pe malul drept al raului Siret, intr-o zona de bombare a terenului plan al unitatii de lunca. Terenul pe care este amplasata localitatea se inalta cu 2-3m deasupra podului treptei de terasa de ses acumulativ. Fata de albia majora a Siretului, existenta la cca. 1km est de sat, intravilanul se ridica la o inaltime de cca. 6m, printr-un taluz ceva mai domol in dreptul localitatii. In partea de vest, satul se invecineaza cu o zona de exces de umiditate, datorata existentei unor brate secundare ale paraului Turbata. Terenul din intravilan nu este afectat de fenomene morfo-genetice active. Nivelul hidrostatic in localitate se situeaza la adancimi de 3-6m CTN.

SCURT ISTORIC

Principala localitate a comunei, satul Saucesti are o vechime de peste 500 ani fiind atestata documentar in anul 1462, sub domnia lui Stefan cel Mare care a daruit Manastirii Bistrita mai multe sate printre care si satul Saucesti. Deci, acest sat impreuna cu mosia pe care se afla asezat a apartinut marelui Voievod. Documentele din 1643 din timpul domniei lui Moghila-Voda atesta existenta satelor Saucesti si Peletuci. Se atesta continuitatea acestor sate ai caror locuitori erau serbi pe marea mosie boiereasca. Satul Saucesti apare pe harta Moldovei intocmita de marele carturar si domn Dimitrie Cantemir. In 1803, el apartine spatarului Ionita Sturza si facea parte din judetul Neamt. In 1832 "avea 100 gospodarii si carciuma". In timpul domniei lui Cuza, mosia Saucesti era a boierului Costache Sturza din care acesta a dat pamant clacasilor in 1864. Din 1833 comuna trece la judetul Bacau si are in compunere satele Serbesti, Peletuci, Catalesti, Schineni si Saucesti, in ocolul (plasa) Bistrita. Dupa primul razboi mondial, in 1925, ia fiinta satul Bogdan-Voda. In 1968, comuna ia configuratia actuala, in cadrul judetului Bacau.

Mergi sus